Voel je spanning in je lichaam of in je denken? Misschien stapel je dingen op, dingen die je van binnen voelt, maar niet uit. Vaak is het makkelijker om daar geen aandacht aan te besteden. Je hebt er geen tijd voor, of je merkt niet eens dat iets je kwetst omdat je direct in irritatie of boosheid schiet, of je hebt geleerd vervelende gevoelens te negeren.

Toch helpt het vaak om je gevoel juist even de ruimte te geven; door het luisteren naar en het ervaren van dat gevoel, bevrijd je je vaak van die spanningen. Als je zorgvuldig naar je pijn luistert, kun je leren wat echt bij jou past, wat je eigenlijk wil.

Transformatiewerksessies kunnen daarbij helpen. Door zachte aandacht, focussen, adem, ontladen, ontspannen, onderzoek naar jouw verhouding tot anderen en meditatie kun je de emoties die dwars zitten ervaren. Hierdoor lossen ze veel sneller op dan als ze bewust of onbewust verstopt worden.

Een voorbeeld. Op een middag kwam ik terecht in een pijnlijke situatie. Ik stond opeens midden in een scheldpartij. Ik merkte dat ik geen kant op kon met mezelf. Uit alle keuzes die ik had (boos worden), koos ik huilen. Ik vroeg mijn partner om bij hem te kunnen uithuilen. Ik merkte dat het een oude pijn was, van mij als klein meisje. Ik wilde schoppen, slaan, rammen! Ik kwam in enorme onmacht en onbegrip terecht…

Achteraf kan ik zeggen dat het prettig is om te ontdekken dat ik niet alleen maar in de war ben van die scheldpartij, maar dat het een oude wond is, ontstaan door mijn vader die ópeens’ ging schreeuwen en schelden op momenten dat ik argeloos lief zat te spelen.

Die wond kon ik nu ook kon zien/voelen. Ik kon met medeleven kijken naar die oude wond en hoe ik daarvan in de war was.

Oplossen van oude dingen lukt niet. Wat er op te lossen valt, is het gevecht dat je in het hier–en-nu voert: “ik wil dat geschreeuw niet meer!” Dat wat je weg wil hebben, krijgt daardoor nog meer macht over je: de angst van toen, de energie van toen. En dan is je huidige Ik weg…

Je kunt 7 of 70 jaar steeds maar geraakt worden door iets. Maar als je er in duikt, kan het ook in 7 minuten klaar zijn!

Lees verder op mijn website www.gevoelscoach.com of lees over transformatiewerk op de site www.centrummerkaba.nl, onder de button artikelen.