Waarschijnlijk lees je dit stukje als bij jou de vier lichamen uit balans zijn. Als kind en jong volwassene had ik altijd het idee dat ik één persoon ben, en dat al mijn uitingen zijn gebaseerd op de weg die ik bewust of onbewust had gekozen. Maar door vele jaren transformatiewerk heb ik ontdekt hoe mijn **fysieke lichaam, gevoelslichaam, mentale lichaam en wilslichaam** ook allemaal hun eigen leven leiden. Het leven vanuit het mentale lichaam (wat ik voor mijn werk als docent en in mijn huishouden veel doe, want dat geeft overzicht en prioriteit etc.), maakt het er niet makkelijker op om al die vier de lichamen te versmelten.
In mijn nieuwsbrief van 30 januari vertel ik over een sessie waar ik weer eens leerde hoeveel waardevolle informatie er in je fysieke lichaam zit. (Je kunt de nieuwsbrief aanvragen rechts naast dit artikel.)

Ideaal is het als alle vier de lichamen (het fysieke lichaam, het gevoelslichaam, het mentale lichaam en het wilslichaam) open zijn voor je omgeving en voor elkaar; en als ze allen -in samenhang- hun eigen functie uitoefenen. Dat geeft harmonie binnen in je en authenticiteit: je kunt vanuit jezelf reageren op wat er buiten je gebeurt, precies zoals goed is voor je. Maar hoe weet je nou wat de boodschappen zijn van al die lichamen in en om je heen???

Voor de bezoekers van mijn ontspanningsyoga en workshops in PraktijkLindelaan (Rijswijk, regio Den Haag) geef ik hieronder wat uitleg. Tip: je hoeft het niet te begrijpen. Alles wat je hoeft te doen is je open stellen voor de vragen die je worden gesteld. (Of die je jezelf stelt)

  1. Het fysieke lichaam is nog het makkelijkst: je loopt je fysieke lichaam langs (zoals in een body scan) en let op wat je op allemaal voelt, een pijntje, een knoop, ruimte, warmte, kou,... Bij sommigen mensen  komt er een kleur naar boven.
  2. Als je een tijdje stil bent blijven staan bij zo'n plek, kun je contact proberen te maken met het gevoel dat achter die plek zit. Je kunt je aandacht focussen op een iets groter gebied dan je fysieke lichaam,  8-10 centimeter om je heen. Je gevoelslichaam is daar voelbaar. 
  3. Je kunt contact maken met je mentale lichaam door te vragen naar (of te voelen in) de overtuigingen die je hebt over jezelf op dit gebied. Je mentale lichaam is voelbaar nog verder buiten je fysieke, zo'n 20 cm. Een voorbeeld uit de nieuwsbrief: de enigszins sarcastische en hulpeloze overtuiging: "Ik kan dus mijn hoofd niet laten hangen!!"
  4. Als je daarna de vraag stelt: 'Wat zou ik graag willen?' Of: 'Wat moet ik van mezelf?' Of 'Wat wil ik niet (meer)?', dan kom je in je wilslichaam terecht. Soms geeft dat een opluchting, om eindelijk te luisteren naar wat je wilt!
Wil je leren werken met je vier lichamen? Zoek je dat gevoel van ontspanning van het in balans zijn? Kom naar de workshop van 3 juli in Rijswijk! Of vraag een proefsessie aan.