Werk je met cliënten? Als coach, masseur, hulpverlener? En vertrouw je vooral op wat je geleerd hebt; en op wat je denkt? Je ogen en oren nemen veel informatie op: wat de cliënt zegt, of de bewegingen die de cliënt daarbij maakt. Je krijgt informatie over de waarheid zoals de klant het ervaart. De kern van problemen vind je meestal daarachter.
Misschien is het voor jou tijd om (ook) te leren focussen op de 'onzichtbare' signalen die je van je cliënt krijgt? En op wat je eigen gevoel je vertelt. Je hebt veel meer voelsprieten dan je denkt! Soms voel je gewoon iemands boosheid, of iemands kwetsbaarheid. Dit zijn belangrijke signalen in een therapiesessie. Ze vertellen dat je cliënt dichter bij de kern van het probleem komt, of dichter bij de weerstand die problemen veroorzaakt. Deze informatie is van belang om mee verder te werken (in het gesprek, of in een stilte waarin de cliënt de tijd neemt om te ervaren wat ze eigenlijk voelt). 

Het kan ook best een uitdaging zijn om echt bij de klant te zijn, als je veel dingen aan je hoofd hebt, prioriteiten en volgende afspraken. Om te kunnen helpen is echt contact van belang. En, helaas, klanten voelen het, of je er voor hen bent, of dat je met je hoofd ergens anders bent. In de workshop "energie ervaren tussen je klant en jezelf" (3 april 2015) leer je een methode om de energie van de klant te ervaren en oefen je met je voelsprieten voor de energie van anderen.

Ook bij jezelf zijn is geen makkie. In de workshop beginnen we met hoe je in een sessie of gesprek met een klant tóch ook 100% bij jezelf kunt zijn. Het gaat er niet alleen om om jezelf niet te verliezen, maar vooral om je bewust te zijn van je eigen reacties, en om bewust te blijven van de patronen die de cliënt vertoont in dit gesprek (meestal geeft dit informatie over wat de klant in andere relaties doet). Voor een hulpverlener is het nuttig om een minuut of 10 voor een sessie even bij zichzelf te 'luisteren' hoe het eigenlijk met hem of haar gaat. Om je hiermee te helpen, doen we deze workshop een full body scan om je bewustzijn van je mentale staat en je emotionele staat te trainen. 

Wat je bij de workshop op vrijdagochtend 3 april leert, draait om bewustzijn. We doen geen NLP (rapport maken), we doen geen gesprekstechnieken (zoals LSD of spiegelen). We oefenen wel met hoe je je kunt bewust worden van de energie die je klant uitstraalt.

Bij Gevoelscoach werken we idealiter in een groep van vier deelnemers plus de workshopleider.