"Always look after Number 1", zegt een Amerikaanse uitspraak. Haal het onderste uit de kan. Of positiever: als je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor anderen zorgen. Voor een hoog sensitief persoon is dat misschien een grotere uitdaging dan je lief is. De echte uitdaging, vind ik, is luisteren naar je innerlijk leven. "Be brave, trust yourself!".

Hieronder deel drie van de bespreking van de kenmerken van een SP die Elaine Aron beschrijft in haar boek “Hoog sensitieve personen en psychotherapie".

Val je als HSP ook wel eens in deze valkuil: dat je je laat meeslepen door wat de omgeving van je lijkt te vragen? In plaats van te besluiten "Stop...dit past niet bij mij", gebeurt er iets anders. Je stort je op wat er toch wel moet gebeuren, zonder na te denken over prioriteiten.  

Een SP vertelt: “Ik kwam er laatst achter dat ik eigenlijk al jaren met pijn leef. Ik voel het al zo lang dat het er gewoon bij hoort, maar ik blijf maar over mijn grenzen gaan.”  (Dit citaat staat in "Hooggevoeligheid, gave of opgave?" van Merel Hoefs). Uit interviews die Hoefs heeft gehouden, komt naar voren dat wanneer mensen over hun grenzen gaan, zij maar voor een bepaalde tijd de signalen kunnen negeren.   

Een andere SP vertelt: "Totdat ik zelf begreep dat ik geen vier zeer intensieve werkdagen plus een mantelzorgdag aan kon, ben ik twee keer overspannen geweest. Ik heb geleerd dat mijn lichaam me uiteindelijk inhaalt door zodanige uitputtingsverschijnselen te vertonen dat ik wel gedwongen werd stil te staan. 

Hoog Sensitieve Personen lijken niet zo goed voor zichzelf te zorgen. Elaine Aron herkende bij SP's die tegen overspannenheid aan zitten, dat ze vaak  zorgen dat hun verplichtingen thuis of op het werk zo weinig mogelijk onder hun overspannenheid lijden. De persoon zelf komt pas  als laatste aan de beurt.

 

Wat Aron verder ontdekt heeft in al haar onderzoeken, zijn in mijn ogen vooral variaties op het thema niet voor jezelf kiezen. SP's blijken vaak vast zitten in onbevredigend werk, in een baan waar ze constant overwerkt zijn, maar ook in een relatie met relatieproblemen. Ze kunnen niet besluiten weg te gaan als ze het niet heel zeker weten. 

Ze verwaarlozen zichzelf op diverse gebieden: ze negeren of accepteren pijnlijke dingen, zoals bijvoorbeeld hoe anderen hen behandelen of storende zaken als lawaai.

Ze kunnen zich (te?) goed aanpassen aan de wensen van anderen, omdat ze allerlei subtiele aanwijzingen zien die aangeven wat sociaal wenselijk is. Dit alles heeft vanzelfsprekend veel voordelen. Je kunt er zijn voor anderen. Je snapt wanneer er even stil gestaan moet worden bij een ander,...  Maar zolang je niet óók goed voor jezelf zorgt, er geen balans is tussen jouw behoeften en die van de ander, heeft dat misschien helemaal geen zin.

Hoe kun je er mee omgaan?

"Be brave, trust yourself" is voor mij een belangrijke levensles geweest: als ik me niet goed voel, dan mag ik er op vertrouwen dat mijn binnenste iets meer aandacht nodig heb. Dat ik ruimte nodig heb, dat mijn behoeftes ertoe doen.

Stil staan bij je gevoelens, bij de essentie van de boodschap van je gevoelens, is waar het om draait. 

Op mijn blog schreef ik een drieluik over hoog sensitiviteit. In vorige blogs beschreef ik het uitgebreid en verfijnd waarnemen van prikkels in de omgeving en de diepgaande verwerking van gedachten en gevoelens. Je kunt je abonneren op mijn blog of nieuwsbrief of blog via www.gevoelscoach.com