Authentiek zijn. Dat betekent voor mij eerlijk zijn over hoe je je voelt of wat voor behoefte je hebt op het moment. Geen ja zeggen als je nee wilde zeggen. Even de tijd nemen om te proeven wat iets voor je betekent. Eerlijk zijn als je je gekwetst voelt.

Daar horen nogal wat vaardigheden bij!

Ten eerste: voelen wat iets je doet is voor veel mensen iets ongewoons. Met name als iets je bang maakt of kwetst, sta je er liever niet te lang bij stil. Je leert daardoor echter niet te begrijpen wat er in je gebeurt en waarom. Sta je wél bij pijn of angst stil (sta je jezelf dus toe even echt jezelf te zijn), dan leer je op termijn wat er echt gebeurt: of je eventjes met iemand of iets meeleeft, of dat men oneerlijk met je omgaat, of dat de angst verbonden is met een oude herinnering.

Ten tweede: ongecensureerd (ongezouten) je mening geven of je boosheid uiten is iets heel anders dan dicht bij jezelf blijven over dat/hoe gedrag van een ander jou heeft geraakt. Marshall Rosenberg heeft een handig boek geschreven over hoe je authentiek kunt uiten zonder dat de ander het gevoel krijgt aangevallen te worden (zijn boek heet "Geweldloze communicatie"). Ook de regels van feedback kunnen je helpen zuiver te vertellen wat je dwars zit.

Een mooi citaat uit het boek "The Seat of the Soul" van Gary Zukav ": "Het is niet mogelijk vanuit authentieke kracht te leven en tegelijkertijd je angsten te negeren".

 

Voor een hsp of een denker kan authentiek reageren lastig zijn, want voor hen draait het niet alleen om die ene situatie en één reactie, maar ziet het innerlijke leven er complexer uit. Een HSP ziet en hoort en voelt heel veel details; het verwerken van al die 'details' kost gewoon tijd (lees meer daarover in het Drieluik over HSP). Doeners en snelle denker zijn al 3 stappen verder voordat de HSP helderheid heeft. Ik moet toegeven: soms is ook mijn mind al drie stappen verder tegen de tijd dat mijn hart en mijn wil doorhebben wat ik eigenlijk zou willen zeggen of doen. Dan heeft mijn mind al gereageerd met humor, of sarcasme, of structurerende opmerkingen; dingen die niet passen bij mijn authentieke Ik.

Authentiek zijn is wat mij betreft voelen wat je echt wilt, op basis van alle dingen die je opmerkt in je hart, mind, lichaamssensoren, je wil en om je heen. Dus: wees lief voor jezelf en neem de tijd om te reageren. Wees authentiek, laat je zelf jezelf zijn.

 

Praktische tips voor als je diep geraakt wordt

Is het iets lichts? Neem een momentje om ervan te genieten, of het nou de prachtige herfstkleuren zijn, de blauwe lucht, iemand van wie je houdt,.... Laat mooie momenten niet in de haast der dingen voorbij gaan, maar laat je hart genieten!

Is het iets zwaars? Laat je raken: voel dat je bang bent of dat iets je pijn doet. En bedenk daarna pas of je er wat mee wilt: het delen met een vriend(in), iemand verzoeken om je te laten zijn wie je bent en geen extra druk op je te leggen (want dat doe je zelf al zo veel), of een afspraak maken met je coach om te helpen ontrafelen wat in je eentje zo moeilijk is.